Mi az a habosított PVC?

A habosított PVC lemez egy olyan könnyű anyag, ami jó mechanikai és szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. A PVC hab a polivinil-klorid és a poliuera keveréke és a lineáris, zárt buborékos szerkezete miatt szilárd állapotú.

A habosított PVC különbözik a habszivacstól, vagy bármilyen más hab vagy laminált anyagoktól. A különbség az, hogy ez az anyag struktúrájának köszönhetően nagyon könnyű (súlya fele a szilárd PVC-nek) erősen ellenálló a nedvességgel és bizonyos kémiai anyagokkal szemben, ezen kívül könnyű vágni és formázni. Hőre lágyuló műanyag, körülbelül 65°C-on kezd lágyulni. Általában a PVC lemezt olyan könnyen lehet vágni, mint a fát, lehet formázni forró vízben vagy egy általános hőpisztollyal, járműfestékkel is festhető.

Előállítási procedúra

Először a PVC-t és a Poliuerát szabályozott körülmények között összeöntik, aztán formába ömlesztik (a forma általában négyzet alakú, mert lapokat állítanak elő). A feltöltött formát szorosan összezárják, aztán egy nagy nyomógép alá helyezik és felmelegítik. Miután befejezték ezt a folyamatot, egy szilárd anyag fog előkerülni a formából. Az anyagot aztán kitágítják forró vízben, hogy a legvégső sűrűségét elérje és megszilárdítják. A megszilárdult tömböket különböző vastagságú lemezekké vágják, attól függően, hogy milyent kér a vásárló. A PVC habot két formában lehet gyártani: merev vagy hajlékony. A merev PVC hab lemez jobban ellenáll a hőnek és oldószereknek, mint a rugalmas változata. A PVC hab több különböző sűrűségben kapható (45kg/m3 és 400 kg/m3 között).

Felhasználása

Mivel a habosított PVC-nek jók a vízellenálló tulajdonságai, ezért alkalmas beltéri és kültéri használatra is egyaránt. Gyakran használják táblákhoz és reklámtáblákhoz. A PVC hab lemezt könnyű gyártani, jól kötődik a ragasztókkal és nagyon ellenálló az esővel, széllel és napfénnyel szemben, emiatt ez az anyag tökéletes mindennapi tárgyakhoz. Könnyedsége miatt népszerű még repülőgépek gyártásánál, ahol a könnyű anyagok felhasználásának következtében kisebb az üzemanyag fogyasztás, így a környezeti hatás is kevésbé káros. A repülőgépek belseje, poggyásztartók és szék vázak is PVC habból készülnek.

Szívesen megtudnál még többet is az anyagról? Vedd fel velünk a kapcsolatot.

Kérdése van? Szívesen segítünk!

Ha kérdése van műanyag reklámipari termékeink, kiegészítő termékeink, kész megoldásaink, vagy szolgáltatásainkkal kapcsolatban, akkor forduljon hozzánk bizalommal. Szakértő kollégáink a lehető leghamarabb felveszik majd önnel a kapcsolatot.

Kapcsolat