Üvegezés – műanyaggal vagy üveggel?

Ablakok, ajtók és egyéb építmények, vagy akár képek, festmények üvegezését ma már nemcsak üvegből, hanem gyakran műanyagból is készítik. Hogy miért?

Az egyik legnagyobb előnye a műanyag lemeznek, hogy – például akril esetén – optikailag kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkezik, főleg a vékonyabbak. Ez annyit jelent, hogy több fény átengedésére képes, mint az üveg. Amennyiben például ablak üvegezésről beszélünk, elmondhatjuk, hogy akár 10%-al több napfény átengedésére alkalmas, emellett nagyobb átlátszósággal is rendelkezik.

Az üveg hajlamosabb az elopálosodásra, vagy akár bezöldülésre is, és kevesebb ideig marad annyira tiszta és átlátszó, mint a műanyag.

Nagyobb tartósság

Az akril 17-szer erősebb, mint az üveg, sokkal kevésbé törékeny. Amennyiben eltörik nagy darabokra esik szét, nem szilánkokra, így alkalmas olyan helyeken való üvegezésre, ahol gyerekek, vagy háziállatok vannak. Egy labda például nagy valósznűséggel csak egyszerűen visszapattan egy műanyaggal üvegezett ablakról, míg az üveg összetörik.

Alacsonyabb sűrűség

Az akrilnak alacsonyabb a sűrűsége, mint a standard üvegnek, így nemcsak olcsóbb az előállítása és szállítása, hanem súlyánál fogva egyszerűbb is. Ez utóbbi miatt a vele való munka is könnyű. Könnyebben vágható, mint az üveg, így szokatlan formák is egyszerűbben előállíthatóak belőle.

Jobb szigetelőképesség

Az akril 20%-al hatékonyabban szigetel, mint az üveg, így nagyon meleg vagy hideg levegőt sem engedi át. Ezáltal pénzt is spóroluhatunk, mivel nem kell annyi pénzt költenünk fűtésre.

Karbantartás

A hiedelemmel ellentétben, az akril nem fog besárgulni akkor, ha minőségi, UV álló változatot választottunk a nyílászárónk üvegezéséhez, így általában akrilt használnak repülőgépek ablakainak üvegezéséhez is.

Kérdése van? Szívesen segítünk!

Ha kérdése van műanyag reklámipari termékeink, kiegészítő termékeink, kész megoldásaink, vagy szolgáltatásainkkal kapcsolatban, akkor forduljon hozzánk bizalommal. Szakértő kollégáink a lehető leghamarabb felveszik majd önnel a kapcsolatot.

Kapcsolat