Minden, amit érdemes tudnod az akrilról

Mi az akril, és mire is használják pontosan?

Az akril egy átlátszó, termoplasztikus műanyag, amelyet legtöbben plexiként ismernek. Sokmindenben hasonlít a polikarbonáthoz, például mindkettőt szívesen használják üvegezési munkálatokhoz. 1928-ban gyártották először, és évvel később már piacra is dobták.

Az összes műanyag lemez közül ez a legtisztisztább, és esztétikailag leginkább tökéletes anyag. Ezen tulajdonsága miatt főként reklámdekorációs célokra, valamint üvegezéshez használják. Ezentúl lencsék, orvosi eszközök, LCD kijelzők, valamint bútorok elkészítéséhez is népszerű alapanyag.

Számtalan színben elérhető, és a polikarbonáttal ellentétben nem tartalmaz semmilyen káros anyagot, azonban kevésbé ellenálló annál. Olykor előfordul, hogy a két anyagot együtt használják, azaz a polikarbonát szerkezetre kívülről akril borítást raknak, így növelve a polikaronát karcállóságát, és az akril ellenállását a külső hatásokkal szemben.

A plexit a fenti okok mellett azért is szeretik, mert költséghatékony megoldás, és könnyen elérhető bármely változata.

Ahogy írtuk már feljebb, termoplasztikus anyag, ami azt jelenti, hogy jól reagál a hőre – az olvadási hőmérsékletet elérve folyékonnyá válik, így könnyen felveszi a kívánt alakzatot, sőt, hűlés után, újra felmelegítve ismét könnyedén formázható.

Emellett egyszerűen vágható, hajlítható, és 3D nyomtatásra is kiválóan alkalmas.

Nem tartalmaz semmilyen toxikus anyagot (pl. BPA), így semmilyen károsító hatással nem rendelkezik.

Kérdése van? Szívesen segítünk!

Ha kérdése van műanyag reklámipari termékeink, kiegészítő termékeink, kész megoldásaink, vagy szolgáltatásainkkal kapcsolatban, akkor forduljon hozzánk bizalommal. Szakértő kollégáink a lehető leghamarabb felveszik majd önnel a kapcsolatot.

Kapcsolat