Plexi/PMMA/Akril. Öntött vagy extrudált?

A fő különbséget a gyártási eljárás jelenti a kétfajta lemez között. Az öntött PMMA (plexi) esetében az eljárás során létrejött kémiai folyamat homogén anyagot eredményez, amely minden irányba ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik. Az extrudált PMMA (plexi) azonban heterogén anyag, amelynek tulajdonságai az úgynevezett extrúziós iránytól függően változhatnak.

Az öntött PMMA általában jobb minőségű lemezként van számontartva, holott gyakorlatilag két különböző anyagról beszélhetünk, amelyek ugyanannyi előnnyel és hátránnyal rendelkeznek – csak más-más területen.

 Ezen különbségek a következőek:

1.Kémiai tulajdonság: az öntött PMMA ellenállóbb ugyanazon oldószerekkel szemben.

2.Lézervágás: az extrudált PMMA esetében figyelembe kell vennünk az extrúziós irányt, mert észrevehető lehet a szélek esetében a nem megfelelő vágás.

3. Lézer gravírozás: ezen művelet az extrudált PMMA-n matt szürke, öntött PMMA-n matt fehér hatást eredményez.

4. Melegen hajlítás és thermofomázás: az öntött PMMA valamivel nehezebben hajlítható melegen, valamint, ha színes lemezt használunk belőle, mind thermoformázás, mind melegen hajlítás során megváltozhat a színe. Emellett a matt-színes változat áttetszővé, az áttetsző opálossá válhat. Az extrudált PMMA könnyeben feldolgozható ilyen szempontból, azonban itt is vegyük figyelembe az extrúziós irányt.

5. Karcokkal szembeni ellenállás: az öntött PMMA ellenállóbb, mint az extrudált PMMA.

6. Lángpolírozás: az öntött PMMA-t nehezebb lángpolírozni

7. Színek: az öntött PMMA-t könnyebb előállítani többféle színben, az extrudált PMMA esetében limitáltabbak a lehetőségek.

8. Feszültség: az extrudált PMMA-ban nagyobb a feszültségi érték

Amennyiben további információra van szüksége, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Kérdése van? Szívesen segítünk!

Ha kérdése van műanyag reklámipari termékeink, kiegészítő termékeink, kész megoldásaink, vagy szolgáltatásainkkal kapcsolatban, akkor forduljon hozzánk bizalommal. Szakértő kollégáink a lehető leghamarabb felveszik majd önnel a kapcsolatot.

Kapcsolat