Műanyagok ragasztása 2.

Előző cikkünkben tárgyaltuk a műanyagok ragasztásának általános kérdéseit, de sok részletről nem esett szó, többek között egy olyan tényezőről, amely e művelet során a legnagyobb fejtörést okozza.

A ragasztás geometriai kialakítása a terméktervezésnél kezdődik. Minden egyes esetben, már a design megálmodásakor figyelembe kell venni, hogy a késztermék előállítása során milyen ragasztási műveletek elvégzésére lesz szükség, és ezek milyen speciális igényeket támasztanak.

Itt rögtön figyelembe kell venni a következőket: a ragasztás mikrogeometriai igényeit, az alkalmazni kívánt ragasztó viszkozitását, kötésmódját, kipárolgási veszélyeit, légszükségletét, fotokatalikus igényeit. E tényezők megvizsgálása után lehet csak objektíven úgy megtervezni egy terméket,hogy annak a gyárthatósága megfelelő legyen, ne csak szűken vett költség, de gyárthatósági idő, minőségbiztosítás és munkavédelem szempontjából is.

A fenti tényezők inkább a termék makrogeometriai kialakítására vonatkoznak, s mint látható, a ragasztási mikrogeometria az, ami valójában meghatározza a ragasztás mechanikai minőségét, és látványát.

Ez alkalommal részletesen a PMMA (akril, plexi) kerül szóba, mert -amennyiben víztiszta anyag kerül ragasztásra- a látvány miatt kiemelkedő nehézségekkel kell megküzdenie a feladatot ellátó személynek.

Elmondható, hogy van egy vastagság határ, mely alatt nem kell számottevő hibaképződéssel számolni, azonban ez felett hatványozottan jelentkeznek problémák. E problémák a légzárványok vagy oldószerzárványok, a beszívódások, a kipárolgás miatt bekövetkező mattulás, a túlfolyások, a hátoldali tömítetlenség, és még sorolhatnánk. Mint a felsoroltak nagy számából is kiderül, e hiba ellen védekezni nem egyszerű, és több, egymással párhuzamosan zajló technológiai jellemző összehangolására van szükség, hogy elkerüljük őket. Emiatt is tartjuk úgy, hogy minden egyes termék ragasztásának technológizálása, illetve a folyamat megvalósítása egyedi tervezést igényel.

Szót kell még ejtenünk a belső feszültségekről. Bár jóval többet ér e téma, annyit mégis meg kell osztanunk Önökkel, hogy a belső feszültségek jelentik a legnagyobb problémát, mivel hatásukra a ragasztás látvány tönkremenetele mellett a szilárdság is jelentősen csökken, mindez pedig jóval a ragasztási folyamat elvégzése után következik be. Egyes esetekben több, mint 5 nap után.

E hibák kivédése rengeteg tapasztalatot igényel, mely anyag előkészítésében, és megfelelő utókezelésében áll.

Kérdése van? Szívesen segítünk!

Ha kérdése van műanyag reklámipari termékeink, kiegészítő termékeink, kész megoldásaink, vagy szolgáltatásainkkal kapcsolatban, akkor forduljon hozzánk bizalommal. Szakértő kollégáink a lehető leghamarabb felveszik majd önnel a kapcsolatot.

Kapcsolat