Műanyagok hajlítása

A közelmúltban számos új műanyag feldolgozási módszerrel bővült szolgáltatásaink köre, egyik ezek közül a műanyagok melegen való hajlítása. Hogy pontosan milyen célokra érdemes használni ezt a feldolgozási módot, és mi a különbség a hidegen és melegen való hajlítás között?

A műanyagokat kétféle módszerrel lehet meghajlítani: hidegen vagy melegen. Az, hogy mikor melyik módszert használjuk, az nagyban függ a hajlítandó anyag típusától. A hajlított műanyagokat általában olyan reklámcélokra szolgáló termékek elkészítéséhez használjuk, mint a display-k, amelyek alapanyaga legtöbbször a PMMA/akril.

Melegen hajlítás

Amikor bizonyos hőmérséklet fölé felmelegítjük a műanyag lemezt, akkor az annyira meglágyul, hogy újra lehet hajlítani, vagy akár formázni is (vákuumformázás).

A hajlításhoz megfelelő hőmérséklet elérése után könnyedén el tudjuk érni a kívánt formát, amelyet lehűlés után meg is tart az anyag.

A hővel hajlított műanyag szerkezete és erőssége ugyanolyan, mintha formába lett volna öntve. Azonban fontos, hogy a melegítést minél gyorsabban elvégezzük, hogy ne károsodjon az anyag. A felhevítést sokféle eszközzel végzik el: hőlégfúvóval, infra sugárzóval, stb.

A melegen hajlítási techinkát sokféle műanyagon alkalmazhatjuk: alapvetően bármilyen hőre lágyuló műanyag felhasználható, de néhány fajta jobb, mint a többi. Leggyakrabban az akrilt/PMMA használják, amelyek egyben a különböző display-k kedvelt alapanyagai is.

Hidegen Hajlítás

Egy műanyag hidegen hajlítása ugyanúgy működik, mint a fémek hajlítása, a műanyagot azonban valamivel nehezebb kezelni, ugyanis a hajlítás során keletkezett feszültség gyakorlatilag visszaugraszthatja a műanyagot az eredeti pozíciójába. A hidegen való hajlítást azonban gyorsabban és olcsóbban el lehet végezni, mint a melegen hajlítást.

A legtöbb műanyag alkalmas erre a  feldolgozási módszerre, itt főként az anyag vastagsága határozza meg, hogy mennyire lehet hajlítani azt. Körülbelül 0,5 mm vastagságig gond nélkül hajlítható egy műanyag lemez hidegen – a PET-G akár 4 mm-es vastagságig is -, azonban, ha ennél vastagabb az anyag, elszíneződés jelenhet meg a feldolgozás során keletkezett feszültség miatt. 

A fent említett okok miatt a PET-G, Polikarbonát  és a PVC a leggyakrabban erre a célra használt műanyag, azonban például az akril/PMMA hajlításához a melegen hajlítást kell alkalmaznunk.

Amennyiben kérdésed van, vagy szeretnél többet is megtudni szolgáltatásainkról,vedd fel velünk a kapcsolatot.

Kérdése van? Szívesen segítünk!

Ha kérdése van műanyag reklámipari termékeink, kiegészítő termékeink, kész megoldásaink, vagy szolgáltatásainkkal kapcsolatban, akkor forduljon hozzánk bizalommal. Szakértő kollégáink a lehető leghamarabb felveszik majd önnel a kapcsolatot.

Kapcsolat