Habosított PVC és HIPS – melyiket mikor érdemes használnunk?

Bizonyára sokat találkoztál már munkád során ezzel a két anyaggal, most nézzük meg kicsit részletesebben is, hogy mik ennek a két anyagnak azok a tulajdonságaik, amelyekért érdemes őket választanunk munkánkhoz.

Kezdjük a habosított PVC-vel:

habosított PVC egy olyan könnyű és merev anyag, amelyet elsősorban a reklámiparban használnak display-k és különböző reklámok alapanyagaként. Kiváló szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, és felhasználható kültéren is, mivel ellenáll az esőnek, napsugárzásnak és a szélnek.

Ez a nagyon könnyű anyag (súlya feleannyi, mint a kemény PVC-nek) nemcsak az időjárás viszontagságainak, hanem sok kémiai hatásnak is ellenáll. Ebből láthatjuk, hogy egy valóban ellenálló, számos felhasználási célra alkalmas anyagról van szó.

A PVC – anyagánál fogva – nem bomlik le a természetben, mivel a benne lővő olaj és a klorid nem nevezhető kifejezetten „zöld” összetevőknek. Emellett nem biodegradálható vagy degradálható, évtizedek múlva is megtartják alakjukat, és az a lebomlás, amely hosszú idő után tapasztalható, gyakorlatilag csak kisebb darabokra való szétesés.

Ezek a tulajdonságok környezetvédelmi szempontból nem túl előnyösek, azonban mégis használhatjuk környezetbarát módon: ennek oka, hogy újra fel lehet használni, akár regranulált formában, akár tisztítás után, tábla formátumban is. Emiatt a tulajdonsága miatt érdemesebb a valóban jó minőségű lemezeket választani, olyanokat, amik UV stabilizáltak, merevek és nem törnek.

A granulátum, amelyből a lemezt gyártják, alapból sárgás színű, ezért fehér színezéket adagolnak a lemezekhez azért, hogy végleges színüket elnyerjék. Ez a színező anyag kapja az UV stabilizátort is, hogy ne sárguljon meg a kihelyezett tábla a napfény hatására.

Mire használható a habosított PVC?

Minden olyan felhasználásra alkalmas, ahol nem szükséges az, hogy átvilágítható legyen a reklám. Ugyanúgy lehet fúrni, formázni, mint a HIPS lemezt, azonban a kihelyezésnél figyelembe kell venni károsanyag kibocsátását, ezért nem érintkezhet élelmiszerrel, sőt, mivel -18 Celsius fokon is megmarad ez a tulajdonsága, mélyhűtőkamrákba, mélyhűtő ládákba sem kerülhet. Pontosan ezért leginkább csak kültéri táblákhoz ajánljuk.

A jó minőségű HPVC lemezeket lehet vákuumformázásra is használni, hiszen zártcellás szerkezetűek, ami azt jelenti, hogy nem engedik át a levegőt. A kimagasló vegyszerállósága miatt is igen jól használható olyan helyeken, ahol steril környezetet kell biztosítani.

Látható, hogy a habosított PVC egy kiválóan használható anyag, azonban sok felől vitatott a környezetre gyakorolt, már említett negatív hatása.

Ezért figyeljünk arra, hogy valóban a megfelelő minőségű lemezt válasszuk. A HPVC merevségének egy részét a CaCO3 adalék adja, amely a kalcium-karbonát, vagyis mészkő. Ha egy jó minőségű lemezt nézünk, ebből az adalékból elhanyagolható mennyiséget találunk.

A takarékosság jegyében kezdték gyártani a könnyített HPVC lemezeket, viszont ezek merevsége már nem olyan, mint amilyet elvárt a piac. Ezért több CaCO3 került beléjük, ami miatt ezek a lemezek törékenyebbek. Fontos, hogy az olcsóság nem mindegy – hiszen az a termék, amit előállítunk és átadunk vásárlóinknak, egyben minket is minősít.

Mi is pontosan a HIPS lemez?

A sima polisztirol nagyon törékeny lemez, és azért, hogy ezt a tulajdonságát kiküszöböljék, butadén gumit adagolnak a hozzá, így létrehozva a ‘High-impact polystyrene” (emelt ütésállóságú) műanyagot, a HIPS-t. Egyetlen rossz tulajdonsága, hogy a butadén gumi hozzáadása után már nem lehet belőle víztiszta lemezt előállítani. Nagyon fontos, hogy a HIPS – szemben a habosított PVC-vel – nem UV álló, ezért kültéri felhasználásra nem javasoljuk.

A HIPS, vagyis az emelt ütésállóságú polisztirol lemez, környezetvédelmi szempontból előnyösebb, mint a PVC. A környezetvédők szerint a HIPS azért természetbarát anyag, mert lebomlik, ha kidobjuk a szemétbe, ez a lebomlás azonban évszázadokig is eltarthat, és az újra-gyártáshoz rengeteg energia szükséges, a kőolaj felhozatalától kezdve a síklemez legyártásáig.  Fontos szempont azonban, hogy akár táblában is újrahasznosítható, némi tisztítás után.

Mi az, ami még is amellett szól, hogy használjunk HIPS lemezeket?

A HIPS lemez használata mellet szól például a felületének a simasága. Ez nyomtatásnál – legyen az szita, vagy digitális – előnyt jelenthet, leginkább akkor, ha a fényes felületére visszük fel a festéket.

Vannak bizonyos termékek pl. az élelmiszeriparban, ahol a PVC nem használható a már említett vegyszerkibocsátása miatt, míg a HIPS igen. A feldolgozás során a termoformázása is egyszerűbbnek tűnik (nagy figyelemmel és gyakorlattal azonban a HPVC is tökéletesen formázható).

Tartósságban a HIPS nem veszi fel a versenyt a HPVC lemezzel. Mivel a HIPS nem UV álló anyag, ezért inkább a beltéri használata javasolt, hiszen kültéren hamar elveszti szép színeit, és kb. 6-8 hónap után rideg és törékeny lesz. Ezután viszont már nem lehet re-granulálni, tehát újra kell gyártani. Ez az indok, ami miatt a HIPS lemezt csak beltéri használatra, vagy csomagolásra ajánljuk.

Kérdése van? Szívesen segítünk!

Ha kérdése van műanyag reklámipari termékeink, kiegészítő termékeink, kész megoldásaink, vagy szolgáltatásainkkal kapcsolatban, akkor forduljon hozzánk bizalommal. Szakértő kollégáink a lehető leghamarabb felveszik majd önnel a kapcsolatot.

Kapcsolat