Miért az egyik legsokoldalúbb anyag az akril?

Az akril egy rendkívül sokoldalú anyag, amely számos felhasználási célra kiválóan alkalmas. Választhatsz belőle színeset vagy átlátszót, hajlíthatod, vághatod bármilyen alakzatba.

Két fajtája van, az öntött és az extrudált. Az extrudáltnak alacsonyabb az olvadási hőmérséklete, ami ideálissá teszi vektoros vagy lézeres vágáshoz. Azonban kevésbé alkalmas marásra és fúrásra, mint az öntött verziója.

Lézeres maráshoz általában öntött plexit használnak, mivel a marástól a kimart formának szép, jeges formája lesz, ami éles kontrasztot alkot a műanyag többi részével szemben. Az extrudált plexi esetében ez a kontúr átlátszó lesz.

Mi másra alkalmas még az akril?

Lángpolirozás: amennyiben a levágott plexi széle jeges hatású, és tisztábbá szeretnénk tenni, ezt könnyedén elérhetjük lángpolírozással. Egy kis gyakorlás után egyszerűen elvégezhetjük a műveletet – a lényeg, hogy olyan távolságra és annyi ideig tartsuk a lángpolírozó fejét a lemez széléhez, amennyi idő alatt csak pont annyira olvad meg, hogy szép szélei legyenek. Azonban arra mindig figyeljünk, hogy a polírozando szélen sose legyen ragasztó.

Hajlitás: egy kis melegítés után az akril számos alakba hajlítható. Akár egy sütő vagy hőpisztoly is alkalmas lehet a felmelegítésére, de figyeljünk oda, hogy minden lépést szakszerűen végezzünk.

Ragasztás: az akril ragasztásához általában oldószer alapú ragasztót használunk. Az akril ragasztó megpuhítja az akril felszínét, és úgymond összeforrasztja az összeillesztendő részeket. Mindig óvatosan végezzük ezt a műveletet, lehetőleg egy megfelelő adagoló segítségével. A ragasztó felvitele után tartsuk kézzel össze a darabokat egy kis ideig. A teljes kötés kialakulásához általában 24-48 óra szükséges.

Fúrás: általában fá vagy vas eszközzel végezzük a műanyag fúrását.

További kérdésed van a témában? Akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!

Kérdése van? Szívesen segítünk!

Ha kérdése van műanyag reklámipari termékeink, kiegészítő termékeink, kész megoldásaink, vagy szolgáltatásainkkal kapcsolatban, akkor forduljon hozzánk bizalommal. Szakértő kollégáink a lehető leghamarabb felveszik majd önnel a kapcsolatot.

Kapcsolat