Következő lépés a környezettudatosság felé?

Az Európai Unió újabb lépést tett a műanyag hulladékok megfelelő kezelése érdekében. Eszerint az Unió területén használt műanyag alapanyagú csomagolások 2030-ra teljes mértékben újrahasznosíthatóak, vagy újrahasználhatóak lesznek. Mindez az egyszerhasználatos műanyag alapanyagból készült termékekre is vonatkozik, olyan szempontból, hogy még ha nem is teljesen tűnnek el a piacról, mennyiségük radikálisan korlátozva lesz.

A fentiek értelmében az EU jelentős mértékben korlátozza a mikroműanyagok használatát, ezáltal pedig olyan műanyag termékek készülnek majd, amelyek környezetvédelmi szempontból elfogadhatóak.

A változások egyik fő indoka az, hogyha a jelen tendencia szerint halad a műanyag hulladékok felhalmozása, 2050-re több műanyag hulladék lesz az óceánokban, mint hal. A cél, hogy megakadályozzák a káros műanyagok vízbe, élelmiszerbe, valamint az emberi szervezetbe való jutását.

Természetesen mindez megvalósítása új üzleti modell felállítását is megköveteli; ennek értelmében olyan új innovatív technológiák fejlesztésére különítenek el jelentős összegeket, amelyek elősegítik a műanyag hulladékok minél környezettudatosabb kezelését. Mindezt úgy, hogy a gyártópiac versenyképessége megmaradjon.

A cél egy teljesen új alapokra helyezett rendszer felépítése, amely hatékonyan segíti a műanyag hulladékok csökkentését a környeztben, tengerekben, óceánokban. A cél, hogy az európai piac egyfajta zászlóshajó legyen egy teljesen újfajta, innovative modell bevezetésében, a versenyképesség megtartásával, és új munkalehetőségek teremtésével.

Mindezzel a vásárlókat is a tudatos választás irányába kívánják terelni.

Európa évente 5 millió tonna műanyag hulladékot termel ki, és ennek csupán kb. 30%-a újrahasznosítható. Ha világviszonylatban nézzük, a műanyagok 85%-a “beach litter”-ként, azaz tengerparti hulladékként köt ki.

Az új stratégia alapján az Európai Unió fő célirányai a következők:

Az újrahasznosítás legyen profitáló az érintett cégeknek: a fenti előírások értelmében több, újrahasznosításban érintett létesítményt kell alapítani.

Meg kell akadályozni a műanyag pocsékolást – az EU már bevezetett páldául műanyag zacskók használatára vonatkozó szigorításokat, amelyekkel kapcsolatban a jövőben újabb lépések várhatóak. Emellett a mikroműanyagok gyártását is korlátozni kell.

Meg kell állítani a természetes vizek szennyezését

Fejleszteni kell és új befeketetésekre van szükség – további 100 millió euros büdzsét szán az EU az újrahasznosítható anyagok fejlesztésére

A világ minden szintjén hirdetni kell a változásokat

2019-re újabb szabályozások várhatóak a műanyag hlladékok összegyűjtésével és szétválogatásával kapcsolatban, amelyeket kíváncsian várunk.

Forrás: recyclingtoday

Kérdése van? Szívesen segítünk!

Ha kérdése van műanyag reklámipari termékeink, kiegészítő termékeink, kész megoldásaink, vagy szolgáltatásainkkal kapcsolatban, akkor forduljon hozzánk bizalommal. Szakértő kollégáink a lehető leghamarabb felveszik majd önnel a kapcsolatot.

Kapcsolat