Betiltja az Európai Parlament egyszerhasználatos műanyag termékeket

Az Európai Parlament elfogadta az eldobható műanyagok betiltásáról szóló javaslatot, így hamarosan egy lépéssel közelebb kerül a megvalósítása. A tiltás olyan termékekre vonatkozik, amelyeknek vannak egyéb, könnyen megvalósítható alternatívái, mint például a szívószálak és evőeszközök.

A javaslatot legtöbben támogatták: 560-an igennel szavaztak és 35-an nemmel. Az Uniós tagállamok megadták támogatásukat, de még meg kell szavazni az intézkedést, hogy 2021-ben érvénybe léphessen.

A tiltás sok műanyag termék gyártását befolyásolná, például műanyag evőeszközök, ételdobozok, szívószálak és keverők. A műanyag háztartási eszközök nem lennének teljesen betiltva, de más, nem szennyező anyagokból kell majd azokat gyártani, ha lehetséges.

Címkézett termékek

A tiltás nem fog vonatkozni minden termékekre, de új címkézési szabályok fognak vonatkozni a műanyag címkével rendelkező termékekre, emellett a gyártókat szigorúbb szabályzatok fogják korlátozni, hogy minimalizálódjon hulladék mennyiség. 

Az elfogadott törvény emellett azt tűzte ki célul, hogy 2025-re a műanyag palackok 90%-a újrahasznosított anyagból legyen készítve, emellett korlátoznák a vizekben leggyakrabban előforduló hulladékok termelését.

Töbmillióba kerül a változás

Az EU számításai szerint a változás 259-695 millió euróba fog kerülni évente az uniónak. A Parlament szerint a legyártott műanyagok száma ma 20-szor nagyobb, mint az 1960-as években.

A javaslat ’Segíteni fog elindulni az egyszerhasználatos műanyagok felől egy olyan irányba, ahol kevesebbet fogyasztunk, jobban tervezett termékeket használunk fel többször, és tisztább környezetben élünk’, mondta Margarete Auken, a zöldpártiak egyik törvényhozója. ’Következő lépésnek el kell távolodni a szemétre alapuló életmódtól’.


Kérdése van? Szívesen segítünk!

Ha kérdése van műanyag reklámipari termékeink, kiegészítő termékeink, kész megoldásaink, vagy szolgáltatásainkkal kapcsolatban, akkor forduljon hozzánk bizalommal. Szakértő kollégáink a lehető leghamarabb felveszik majd önnel a kapcsolatot.

Kapcsolat