Polikarbonát vs. PET-G

Mindkét anyagot strapabírásukért és gyönyörű optikai tisztaságukért szeretik. Ennek a két kulcsfontosságú tulajdonságnak köszönhetően a polikarbonát és a PET-G tökéletes alternatívái a hagyományos akril lemeznek vagy az üvegnek mind otthoni és kereskedelmi felhasználásban, ahol a biztonság és védelem a legfontosabb szempontok. Habár első ránézésre nagyon hasonlónak tűnnek, különbségeik mégis meghatározzák, melyik az ideálisabb bizonyos applikációknál.

Polikarbonát

A Polikarbonát (PC) műanyag természeténél fogva víztiszta, hőre formázható anyag. A piacon sok színben elérhető, de maga a nyers anyag szinte annyira átlátszó, mint az üveg. Ránézésre nagyon hasonlít az akrilra, de a polikarbonát sokkal erősebb, és jobban bírja az extrém hőmérsékleteket (155 °C-on olvad).

Hihetetlenül magas teljesítményű anyag, elképesztő erősséget és tartósságot mutat, miközben esztétikus is. Az üvegnél 200-szor erősebb, ezért szinte törhetetlen, és magas ütőszilárdsággal rendelkezik, ezért kitűnő választás, ha a legigényesebb környezetbe kell átlátszó műanyag. Általában biztonsági üveget, bevonó réteget, hajóablakot, ipari gépek átlátszó védőburkolatát, reklám hordozót készítenek belőle.

A polikarbonát emellett nagyon sokoldalú: termoformázható, vágható, fúrható és ragasztható szinte minden igény szerint.

Habár fantasztikus anyag, a polikarbonát mégsem tökéletes: UV fény hatására idő során besárgul, ami miatt veszít esztétikai értékéből. Ezen kívül nehezebben lehet megmunkálni, mint a többi műanyag lemezt, és az ára is kevésbé gazdaságos. Ezen a területen a PET-G-nek van előnye, mint polikarbonát alternatívának.

PET-G

A PET-G átlátszó, könnyen formázható műanyag, a nagyon népszerű PET műanyag egyik fajtája. Gyártása közben glikolt adnak a PET-hez, aminek köszönhetően szinte törhetetlen lesz, és nem kristályosodik. Ütőszilárdsága körülbelül 70%-a a polikarbonátnak, de ennek ellenére mégis nagyon erős, ha az extrudált akrilhoz vagy üveghez hasonlítjuk. Gazdaságosabb, mint a polikarbonát, ezért népszerű választás általánosabb felhasználásnál, például ételedények, italos üvegek, ajándékkártyák készítésénél.

De ez az anyag sem tökéletes: Alacsonyabb hőmérsékleten olvad, és jobban karcolódik, mint az akril vagy az üveg, ami nem ront az anyag minőségén, de nem lesz olyan esztétikus.

Mindkét anyagot jobban preferálják az akrilnál, mivel erősebbek és ütésállóbbak. Ha biztonságról van szó, akkor ez a két anyag az tökéletes választás. Mindkettő ugyanúgy ideális beltéri és kültéri használatra, és garantáltan hosszú ideig szolgálnak.

Kérdése van? Szívesen segítünk!

Ha kérdése van műanyag reklámipari termékeink, kiegészítő termékeink, kész megoldásaink, vagy szolgáltatásainkkal kapcsolatban, akkor forduljon hozzánk bizalommal. Szakértő kollégáink a lehető leghamarabb felveszik majd önnel a kapcsolatot.

Kapcsolat