Tengeri hulladék: mit tehetünk?

Mostanában egyre gyakrabban hívják fel a figyelmet a globális felmelegedés következményeire. A múlt hónapokban ezzel együtt pedig egyre komolyabb figyelmeztetéseket kapunk arról, hogy milyen hatása van a műanyagszennyezésnek a tengeri élővilágra és bolygónk jövőjére. „Egy globális szintű krízissel nézünk szembe […] felborítottuk az óceánok ökoszisztémáját”, mondta Lisa Svensson, az ENSZ környezetvédelmi programjának óceánokért felelős igazgatója. Roland Geyer, a californiai egyetem ipari ökológusának számításai szerint az elmúlt 70 évben termelt műanyag összes mennyisége elérte a 8,3 milliárd tonnát.

Ugyanez a jelentés szerint körülbelül 6,3 milliárd tonna ebből szemét, a 79%-a pedig szemétlerakótelepeken vagy a természetben található. Nehéz kiszámítani, hogy pontosan mekkora mennyiség van a tengerben, de tudják, hogy a mennyiség már tarthatatlan. Évente körülbelül 10 millió tonna műanyag kerül az óceánokba. Ez még diplomáciai problémákhoz is vezetett, például Guatemala és Honduras közt, mivel a Gutemalán keresztül folyó Motagua folyó műanyag hulladékot juttat Honduras tengerébe. Mindkét ország egymást hibáztatja anélkül, hogy meg tudnának állapodni a probléma okának és következményeinek megoldásában. A világ legfontosabb folyóinak, mint például a Nílusnak, Nigernek és egy pár kisebb ázsiai folyóknak medrei szemétlerakótelepekké váltak, ahonnan belefolyik a hulladék a tengerbe.

Következmények

A műanyag azért probléma, mert nem bomlik le biológiailag, hiszen hosszútávra tervezték. Ezen felül az elterjedt ipari és háztartási használata evőeszközök és csomagolások formájában jelentősen megnövelte a gyártását. Ezzel a tempóval 2050-re 12 milliárd tonna műanyag lesz a szemétlerakókban és a természetben. A Science tudományos folyóirat szerint a halott zónák, vagyis az óceánok azon területei, ahol nincs oxigén, a 20. század közepén négyszeresükre nőttek a műanyag hulladék miatt, eközben a parthoz közeli oxigénhiányos területek 10-szer nagyobbak lettek. Ez állatfajok tömeges kipusztulását jelentheti, ami úgyszintén nagyon súlyos probléma: egyrészt felborítja a táplálékláncot a bolygó sok területén, másrészt befolyásolja az óceánok szén-dioxid elnyelését.

A partok mentén az agrikultúrákban felhasznált tápanyagok, mint például a műtrágyában található foszfor és a virág komposztok jelentik a legnagyobb problémát, mivel ezek bekerülnek a folyókba, majd a tengerbe. Amint az óceánba kerülnek, hatásukra hirtelen megnövekszik az alga mennyisége, amelyek pusztulásukkor hatalmas mennyiségű oxigént nyelnek el. A Science folyóirat másik tanulmánya olyan part menti országokat vizsgált meg, amelyek hozzájárulnak az óceánok szennyezéséhez, és arra az eredményre jutott, hogy a 20 legszennyezőbb országok közül 13 ázsiai volt. Kína kezelte legrosszabbul a műanyag hulladékot, de USA is élvonalban volt ilyen szempontból. Emellett USA-ban az egy főre jutó szeméttermelés több, mint minden más országban.

Milyen megoldások vannak?

Habár általában egymást szokták az országok hibáztatni, és annak ellenére, hogy USA és Kína a legfőbb okai a szennyezésnek a gazdaságuk mérete miatt, mégis az Európai Unió veszi legkomolyabban a problémát. Ezért állított össze több tervet, amelyek probléma minden részét megoldanák, még a kiváltó okát is. Az Európai Bizottság szerint az 50,000 kilométer hosszú partok tisztítása 194 – 630 milliárd euróba kerül évente, ami arra kényszerítette őket, hogy aktívabbak legyenek jogi szempontból. A műanyag hulladék hatalmas károkat és pénzbeli veszteséget okoz a horgásziparnak az EU-ban; számítások szerint évente 61,7 milliárd eurós összeget, ami az ipar bevételének az 1%-a 2010-es adatok szerint.

Az EU nemrég bevezetett irányelve betiltotta a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és sok más termékeket. A tengerparton 10 leggyakrabban megtalálható műanyag termékeket célozta meg az irányelv, valamint az elveszített, elhagyatott vagy kidobott horgász eszközöket, amelyek a tengerparton található szemét 70%-át teszik ki. Emellett elvárja a tagországoktól, hogy begyűjtsék az egyszer használatos műanyagok 90%-át.

Ezen kívül a műanyag termékeket is megadóztatnák, kampányokat indítanak gyártók és fogyasztók számára, és támogatnák az újra hasznosításra alapuló gazdaságot.

Kétséges kilátások

Ezek a megoldások a gyökereinél fogják meg a problémát, és tisztán láthatóan megmutatják az EU azon szándékát, hogy megakadályozzák a műanyagok tengerbe kerülését. Kétségek viszont ott merülnek fel, hogy USA és Kína miként reagálnak ezekre a lépésekre.

Ha figyelembe vesszük, hogy Kína sokkal komolyabban veszi a globális felmelegedést és nagyra törő terveket is összeállított a zöldház gázok csökkentésére, valószínűleg befogadó lesz erre a változásra. Amerika ezzel szemben kilépett a párizsi éghajlatvédelmi egyezményből, tehát nem valószínű, hogy Európa nyomait fogja követni. A tudósok egyértelműen megmondták: semmi sem segíthet, ha az óceánszennyezés megoldásában nem vesz részt mindenki globálisan.

Kérdése van? Szívesen segítünk!

Ha kérdése van műanyag reklámipari termékeink, kiegészítő termékeink, kész megoldásaink, vagy szolgáltatásainkkal kapcsolatban, akkor forduljon hozzánk bizalommal. Szakértő kollégáink a lehető leghamarabb felveszik majd önnel a kapcsolatot.

Kapcsolat