Pet, A-Pet és Pet-G

Mit kell tudnod róluk?

A PET gyakorlatilag poliészter, aminek a kémiai elnevezése polietilén theraphtalate. Gyakorlatilag egy olyan gyantáról beszélünk, amely az egyik leggyakrabban használt műanyagot jelenti. A különféle fogyasztási cikkek, élelmiszerek, valamint italok csomagolásának alapanyagát is sokszor a PET adja.

A csomagolás készítők azért szeretik ezt az anyagot, mivel erős és sokoldalú. A vásárlók azért részesítik előnyben, mert biztonságos, valamint 100%-ban újrahasznosítható. A PET nem bocsát ki semmiféle káros anyagot akkor, ha például élelmiszerrel érintkezik, így ideális csomagolóanyag az élelmiszeriparban.

Mi a különbség a Pet, A-Pet és Pet-G között?

A PET poliészter, amelynek a kémiai neve polietilén theraphtalate. A PET-et alkotó polimerek két különböző csoportban kapcsolódhatnak össze: kristályos és amorf. Gyakrolatilag a legtöbb PET, amellyel érintkezésbe kerülsz, az amorf; kivéve azokat a PET élelmiszer tárolókat, amelyek mikróba is betehetőek. Ezek ugyanis kristályos szerkezetű polimerekből állnak. (PET-C).

Az átlátszó PET termékek, mint például a vizes palackok, leggyakrabban A-PET-ből készülnek, de sokszor az “A”-t lehagyják az elnevezésből. Az “A” azt jelöli, hogy a PET amorf állapotban került ömlesztésre a gyártás során.

A PET alkalmas számos feldolgozásra; például thermoformázás, fröccsöntés vagy extrudálás.

A PET-G, ami glikolt tartalmaz, valamivel puhább, mint az A-PET, és kicsit könnyebben karcolódik. Azonban egyszerűbb vágni, így sok feldolgozó, akinek nincsen elég kifinomult műanyag vágó eszköze, inkább PET-G-t használt.

Emellett a PET-G kiválóan alkalmazható olyan végtermékek elkészítéséhez, ahol kiemelt szerepet kap az ütésállóság – erősségét a legbonyolultabb formázás után sem veszíti el.

Attól függetlenül, hogy az A-PET és PET-G előállítása, valamint összetevői között nagy különbségek vannak, sok esetben azonos a felhasználási módjuk. Vákuumformázás során például egyik sem igényel szárítást, így megkönnyítik ezt a fajta feldolgozást. Emellett mindkettő könnyen vágható és formázható, víz -és vegyi anyag taszító.

Szeretnél még többet megtudni az anyagokról? Akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!

Kérdése van? Szívesen segítünk!

Ha kérdése van műanyag reklámipari termékeink, kiegészítő termékeink, kész megoldásaink, vagy szolgáltatásainkkal kapcsolatban, akkor forduljon hozzánk bizalommal. Szakértő kollégáink a lehető leghamarabb felveszik majd önnel a kapcsolatot.

Kapcsolat