Az egyszerhasználatos műanyagok sorsa a járvány után

2019 nyarán mindenhonnan olyan hírek jutottak el hozzánk, hogy az egyszer-használatos műanyagok a felelősek a környezetszennyezésért, és káros hatásai gyakorlatilag az első helyen állnak a legtöbb környezet rongáló elem közül.

Az év első felében kitört járvány miatt azonban olyan mértékű, az egész emberiséget érintő változások keletkeztek, amelyeknek hasonló hatásai voltak, mint a spanyol náthának. És, ahogy a legtöbb ipart valamilyen módon érintette a járvány, a műanyag-ipar sem kerülhette el a változásokat.

Minden egyes személy érintett (volt), mindenkinek gyorsan volt szüksége szappanra, fertőtlenítő spray-re és kendőkre annak érdekében, hogy eredményesen fel lehessen venni a harcot a vírussal szemben. Hatalmas volt az igény ezekre a termékekre, és a gyártóknak plusz munkaerőt kellett bevonniuk annak érdekében, hogy a megfelelő mértékű termelés fenntartható legyen.

Hogy miként érintette ez a műanyagipart? Hirtelen a többször-használatos műanyagokra nemigen volt szükség, ismét visszatért az egyszer-használatos műanyagok kora. Mindez igaz volt a zacskókra, az eldobható kesztyűkre, és úgy néz ki, ez a tendencia kihat, legalább jövő évig.

Kérdés, hogy ebben a helyzetben mit tehetünk a környezetünkért?

Olyan megoldásban kell gondolkozni, ami segíti csökkenteni a keletkezett hulladék mennyiségét, de emellett higiénikus is. Úgy, mint tartós, könnyebb súllyal rendelkező szappantartók vagy fertőtlenítő tégelyek; a könnyebb súllyal rendelkező csomagolás – ami talán esztétikailag nem a legoptimálisabb – már valamennyi segítséget nyújthat. Emellett fontos az olyan design kialakítása, amely minimális emberi érintést igényel, így növelve a megfelelő higiéniát, és az újrahasználhatóságra való hajlandóságot.

A boltokban található palackok helyzete nem változott olyan nagy mértékben, a sok helyen bevezetett mennyiségi korlátozás miatt; azonban a gyártók részéről még nagyobb a törekvés az újrahasznosított üvegek használatára (kémiai újrahasznosítás révén).

Az bizonyos, hogy a járvány új kihívások elé állította a műanyag ipart, és ezek közül az egyik az, hogy a bizonyos, műanyag csomagolással ellátott termékekre jelentősen megnőtt a kereslet. A szerencse az, hogy az ipar felismerte a válzotatások szükségességét, és dolgoznak újabb stratégiák bevezetésén.

Forrás: https://www.plasticstoday.com/packaging/future-single-use-packaging-post-pandemic-world/125084403963256

Kérdése van? Szívesen segítünk!

Ha kérdése van műanyag reklámipari termékeink, kiegészítő termékeink, kész megoldásaink, vagy szolgáltatásainkkal kapcsolatban, akkor forduljon hozzánk bizalommal. Szakértő kollégáink a lehető leghamarabb felveszik majd önnel a kapcsolatot.

Kapcsolat